the shadow Administrator

Data inscrierii: 12/Sep/2007 Mesaje: 1460 Localitate: worldwide
|
Trimis: 06/10/2009 08:30 Titlul subiectului: Spionii KGB au zburdat pe teritoriul Marii Britanii |
|
|
Membrii serviciilor de informatii (MI5) au intampinat dificultati cu numarul mare de spioni sovietici aflati in Marea Britanie in timpul Razboiului Rece, releva o lucrare recent publicata de profesorul Christopher Andrew, care sustine ca a avut acces total la arhivele MI5, relateaza BBC News Online. Autorul afirma ca MI5 a reusit sa controleze spionajul sovietic din Marea Britanie abia la inceputul anilor `70. Lucrarea, intitulata "Apararea Regatului" (The Defence Of The Realm), dezvaluie si numeroasele incercari ale politicienilor de a se folosi de MI5 pentru propriile interese. Unul dintre acestia a fost premierul Margaret Thatcher, care a exercitat presiuni asupra agentiei pentru a o ajuta in disputele industriale, de tipul grevei minerilor. Potrivit cartii, premierul vroia ca agentii sa-i identifice pe toti sindicalistii care incitau la actiuni de protest. Profesorul Andrew afirma ca abia in 1971, cand 100 de diplomati sovietici au fost expulzati din Marea Britanie, MI5 a preluat controlul asupra agentilor KGB si a activitatilor de spionaj derulate de blocul sovietic in Marea Britanie. Autorul sustine ca a primit acces nelimitat la toate cele 400.000 de dosare create de MI5 din momentul cand a fost infiintata, in 1909. Dar agentia a restrictionat informatiile pe care le poate publica. _________________ informatia inseamna putere |
|